Når børn mister

For alle, men især for mindre børn, kan det være svært at forstå, hvad der egentlig sker, når nogen dør. Døden er på én og samme tid meget konkret og det eneste livsvilkår, som vi kan regne med, men døden er også meget abstrakt og uhåndgribelig, hvilket gør den utrolig svær at forstå.

farvel olde Illustration: Lea Letén
Billedbogen Farvel, Olde handler om My, hvis oldemor dør af alderdom i starten af bogen. My og resten af familien er kede af det, men de udtrykker det alle på forskellige måder. Til oldemors bisættelse møder My sin fætter Hugo. Han er allermest ked af, at hans hamster netop er død.

Billedbogen går igennem mange af de klassiske temaer, der er knyttet til døden – fra sorg til praktiske foranstaltninger.

"Himmelby - min mindebog" er skrevet af Lene Østergaard og illustreret af Lea fra Rebus Børneformidling.

Den er skabt til netop den situation, at et barn har mistet et familiemedlem eller en anden nærtstående.Bogen er udgivet hos ALFA i 2010 

Forlaget skriver:

Himmelby indeholder små, konkrete tekster, som giver den voksne gode råd om, hvordan det bedst kan lade sig gøre at tale nænsomt og ærligt med førskolebørn og børn på første klassetrin, som har oplevet sorg. Bogen indeholder tillige notatsider og plads til fotos samt tegninger, som barnet selv kan farvelægge. De mange skønne farveillustrationer er et fint supplement til den nødvendige samtale.

Himmelby illustration: Lea Letén
Denne bog lægger op til at tale åbent og ærligt omkring savn og tanker om døden, og dækker et behov som Lene har set i sit virke som præst og derigennem også sin erfaring med sorggrupper. I bogen findes forslag til, hvordan man for eksempel kan lave en mindehylde, give barnet mulighed for at pynte gravstedet og i det hele taget give plads til at savnet og sorgen gerne må findes.